| | Sitemap | EN | MK
Festimi i Ditës Ndërkombëtare të Pronësisë Intelektuale - 26 Prill 2023

Për të siguruar pjesëmarrjen më të madhe të grave në krijimin e veprave krijuese dhe inovatore si dhe promovimin e tyre në mbarë botën, Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale (WIPO) së bashku me shtetet anëtare të Evropës Qendrore dhe Shteteve Baltike (CEBS), përgatitën një broshurë me titull "Sipërmarrësit krijues dhe kontributi i tyre në shkencë" "CEBS Women - Creative Entrepreneurs Boosting Science"

Shoqëria moderne nuk e dallon qasjen gjinore ndaj teknologjive moderne. Kur flasim për gra të suksesshme në teknologji, ne në fakt po flasim për një qasje absolutisht të balancuar ndaj burimeve ku gratë krijojnë zgjidhje me vlerë dominuese dominuese në sfera të shumta teknologjike.

Në Maqedoninë e Veriut, prezantimi i shpikjeve të tyre në ekspozita dhe paraqitja e aplikimeve Nacionale dhe Ndërkombëtare janë dëshmi e suksesit të tyre.

Në vitin 2022, çmimi për patentën e vitit iu dha një ekipi inovatorësh në të cilin mori pjesë edhe një inovatore femër. Inovatorja Naumovska Grnarova Marta, e frymëzuar çdo ditë nga nevojat në mjedisin e afërt, gjen zgjidhje të reja teknologjike me kreativitetin e saj. Shpikja e shpërblyer është një mikser i lëvizshëm për kryerjen e të gjitha hapave të procedurës së shpërbërjes së plotë nën vakum ose presion me temperaturë të ndryshueshme të preparateve mjekësore të lëngshme ose gjysmë të lëngshme në një njësi të vetme makinerie.

Inovatorja Liljana Simjanovska, embriologe dhe shkencëtare shumëvjeçare me përvojë pune në Qendrën Kërkimore për Inxhinieri Gjenetike dhe Bioteknologji të MANU-së, krijoi një prototip të inkubatorit për kulturën qelizore të embrioneve. Metoda inovative ku inkubatori C02 me një pajisje për jonizimin e ajrit të kontrolluar drejtpërdrejt lejon rritjen e suksesit të fekondimit in-vitro dhe siguron kushte më të mira për zhvillimin embrional sesa inkubatorët standardë.

Në shpikjen e suksesshme të ndihmave mjekësore dhe aparateve stërvitore të inovatores Daniella Rizova, mjet korrigjues për gjoksin, shtyllën kurrizore, bustin prezantohet një zgjidhje teknike specifike e cila, përveç një kompleksi të veçantë ushtrimesh mjekësore dhe terapeutike, ofron rezultate efikase pa përdorimin e metodave dhe barnave invazive.

Inovatorja Jana Klopçevska krijon një histori të suksesshme inovative me një simbiozë të prodhimit dhe shkencës. Zgjidhja e saj inovative u njoh dhe u mbështet nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik.

Inovacioni hap mundësi të reja për krijimin e ushqimit të së ardhmes. Hulumtimi i saj në fushën e ushqimit dhe farmacisë rezulton në zbulimin e një produkti të ri ushqimor – ëmbëlsira që njëkohësishtë janë ushqim edhe shtesa dietike.

Broshura e 26 prillit - gratë inovatore24.04.2023


Foto galeria