| | Sitemap | EN | SQИндексот на патенти за 2019 година

Дигиталните технологии се на прво место во европските патентни пријави

  • Европскиот завод за патенти прими рекордни 181 000 апликации во 2019 година
  • Апликациите за патенти за дигитални технологии се зголемуваат, управувано од порастот на 5G и AI
  • Првите пет земји на потекло се САД, Германија, Јапонија, Кина и Франција
  • Европските компании и пронаоѓачи учествуваат со најголем удел во поднесување на пријави.
  • Најголем раст на апликациите за патенти доаѓаат од Кина и Јужна Кореја
  • Huawei е на врвот на рангирање на подносители, пред Samsung, LG, United Technologies и Siemens

Минхен, 12 март 2020 година - Статистиките за патенти објавени денес од Европската канцеларија за патенти (ЕПО) покажуваат дека за прв пат по повеќе од една деценија дигиталните технологии го преземаат водството во поднесените пријави за патенти. Според индексот за патенти на ЕПО 2019 година, напливот во областа на дигиталната комуникација (+ 19,6%) и компјутерската технологија (+ 10,2%) го поткрепува одржливиот раст на патентни пријави: Во 2019 година, ЕПО прими над 181 000 апликации во вкупно, 4% повеќе отколку во 2018 година и ново високо ниво.

„Брзиот пораст на дигиталните технологии е највпечатливиот тренд од нашиот индекс за 2019 година“, рече претседателот на ЕПО, Антонио Кампинос. „Дигиталната трансформација на економијата сега е целосно рефлектирана во пријавите за патенти кои стигнуваат до ЕПО. Со нашиот добро воспоставен и глобално признат пристап за испитување на пријавите во дигиталното поле, ЕПО е добро поставен за поддршка на пронаоѓачи и за поттикнување на иновации во Европа и пошироко. Важно е компаниите и истражувачите во Европа кои сакаат да ги заштитат своите пронајдоци да најдат рамномерно поле со своите конкуренти од Азија и САД и да можат да одржат силна позиција на глобалниот технолошки пазар“.

5G и AI како двигатели на растот

Меѓу врвните технички полиња на ЕПО, дигиталната комуникација и компјутерската технологија забележаа најсилен раст, истакнувајќи ја нивната клучна улога во водењето на дигиталната трансформација што се провлекува во сите сектори и индустрии. Пријавите за патенти во дигиталната комуникација пораснаа за + 19,6% во 2019 година, надминувајќи ја медицинската технологија (+ 0,9%), што беше најстариот активиран патент од 2006 година. Оваа област, која се наоѓа меѓу областа на телекомуникациите и компјутерите, вклучува технологии кои се клучни за спроведување на 5G безжични мрежи.

Со пораст од 64,6%, кинеските компании придонесоа најмногу за растот на пријавите за патенти за дигитална комуникација, со фирми од САД (+ 14,6%) и јужнокорејски фирми (+ 36,1%, иако од помала основа). За споредба, поднесоците од Европа пораснаа умерено (+ 3,1%). Во однос на уделот, Кина, САД и Европа сега се здружени држави, секој со околу една четвртина од сите пријави за патенти поднесени до ЕПО во оваа област. Најдобри тројца апликанти во 2019 година беа Huawei, Ericsson и Qualcomm (Сл .: Водечки апликанти, дигитална комуникација).

Второто најбрзо растечко поле на ЕПО во 2019 година беше компјутерска технологија (+ 10,2%). Овде, движечки фактор за раст беше зголемувањето на апликациите за патенти поврзани со вештачката интелигенција, особено во областите на машинско учење и препознавање на модели, обработка на податоци и генерирање на податоци и преземање на податоци.

Американските компании (+ 13,6% во текот на 2018 година) опфаќаат скоро 40% од сите апликации за патенти во компјутерската технологија, а потоа следат државите членки на ЕПО (+ 9,3%) со скоро 30% од вкупниот број. Апликациите од Кина (+ 18,7%) сочинуваат нешто повеќе од 10%. Водечките апликанти во 2019 година беа Азбука (Гугл), Мајкрософт, Самсунг, Хуавеи, Интел и Сименс (Сл .: Водечки апликанти, компјутерска технологија). Значителен дел од растот во 2019 година доаѓаше и од помалите апликанти, и од нови играчи.

Европските компании водат во транспортот

Други технички полиња со солиден раст на ЕПО во 2019 година беа: транспорт (+ 6,6% во текот на 2018 година), во кој спаѓа и автомобилскиот сектор; електрични машини, апарати и енергија (+ 5,5%), каде се поднесени многу пронајдоци за технологии за чиста енергија; и фармацевтски производи (+ 4,4%). Европските компании имаа најголем удел во патентни пријави во транспортот, мерењето, органската хемија и „другите специјални машини“ - област која опфаќа низа технологии, вклучително машински алати за разни индустрии и 3Д печатење.

Раст од скоро секој регион, пораст од Кина

Технолошките трендови се одразија и во податоците на земјата. Првите пет земји на потекло за пријавите во 2019 година беа САД, со 25% од вкупните пријави, а потоа следат Германија (15%), Јапонија (12%), Кина (7%) и Франција (6%) (Сл. : Потекло на апликациите). Зголемувањето на пријавите на ЕПО во 2019 година главно беше поттикнато од силното зголемување на обемот на поднесување пријави од Кина (+ 29,2% во текот на 2018 година), САД (+ 5,5%) и Јужна Кореја (+ 14,1%) (Сл .: Топ 50 земји за апликации). Во изминатата деценија, патентните пријави од Кина во ЕПО се зголемија скоро шест пати (12 247 пријави во 2019 година наспроти 2 061 во 2010 година). Во 2019 година, генералниот нагорен тренд на поднесување пријави продолжи од скоро секој најголем индустриски регион, при што само Јапонија доживеа мал пад (-2,3%) по две години раст.

Пријавите за патенти од 38 земји на ЕПО пораснаа скромно (+ 1,1%) во 2019 година, трета година на пораст. Во релативна смисла, уделот на апликации за патенти од Европа продолжи да паѓа, така, паѓајќи од 51% во 2009 година на 45% во 2019 година, бидејќи повеќе играчи од надвор од Европа, а особено Азија, бараат да ги заштитат своите пронајдоци на европскиот пазар.

Другите земји со забележителни зголемувања на пријавите во ЕПО се Канада (+ 14,5%), Израел (+ 6,8%) и - со пониско ниво - Саудиска Арабија (+ 38,3%) и Бразил (18,8%).

Европски трендови: Германија е стабилна додека Шведска, Велика Британија и Шпанија покажуваат солиден раст

Пријавите за патенти кои доаѓаат од земјите-членки на ЕПО се развија стабилно во целост, со тоа што повеќето фирми поднесуваат повеќе пријави за патенти отколку во 2018 година. Шведска (+ 8,0%) беше шампион за раст, зајакната со зголемувањето на пријавите поврзани со дигиталната комуникација и компјутерската технологија. Поднесоците за патенти од Велика Британија (+ 6,9%) и Швајцарија (+ 3,6%), исто така, значително се зголемија, додека пријавите од Италија напредуваа за + 1,2%. После две последователни години на раст, бројот на пријави за патенти кои доаѓаат од највисоко рангираната во поднесување земја во Европа, Германија, остана стабилна (+ 0,5%), додека Франција (-2,9%) и Холандија (-2,6%) бележат намалување во минатата година. Падот на пријавитена патенти од Франција се должи на помалку апликации во области како што се дигитална комуникација и автомобилска индустрија, додека во Холандија се поднесени помал број апликации во голем број сектори, вклучително и медицинска технологија и биотехнологија.

Меѓу европските економии со обем на патентирање од среден ранг, апликациите од Шпанија (+ 6,0%) се зголемија солидно. Слични нивоа на поднесување до 2018 година оствариле и Белгија (+ 3,2%), Австрија (+ 2,6%) и Данска (+ 0,8%), додека пријавите за патенти од Финска продолжиле да се намалуваат (-1,4%).

Исто така, има значителни зголемувања на пријави од земји со помали обеми на патентирање, како што се Ирска (+ 6,3%) и Норвешка (+ 3,6%). Португалија (+ 23,1%) и Грција (+ 15,8%) исто така ја забележаа својата трета година по ред на раст, иако од помал обем.

Листа на кандидати за Huawei

Рангирањето на компанијата исто така ја отсликува рапидно растечката важност на дигиталните технологии. Huawei е на врвот на табелата на апликанти за патенти на ЕПО во 2019 година со 3 524 апликации. Samsung се искачи на второто место и LG е на позиција да го завземе третото место. Двете фирми од Јужна Кореја беа следени од американската компанија „Јунајтед технологии“ и најголемиот апликант од 2018 година „Siemens“ кој е на место бр.5 .. Sony е апликантот со највисок ранг во Јапонија (скок од 11-ти до 9-ти), додека Ericsson (се искачува на 7-то), Philips и Robert Bosch обезбедуваатна европските компании да бидат најголем дел од апликантите во ранг-листата: Во првите 10 спаѓаат четири компании од Европа, две од Јужна Кореја, две од САД и една од секоја од Кина и Јапонија.

Секоја петта апликација на ЕПО поднесена од МСП

Поделбата на апликации кои потекнуваат од европските земји покажува дека 72% од нив биле поднесени од големи компании, 18% од мали и средни претпријатија и индивидуални пронајдувачи и 10% од универзитети и јавни истражувачки организации. Ова потврдува дека значителен дел од апликантите за ЕПО се помали субјекти (Сл.: Дефект на апликантите по категорија).

За детални статистики, видете Индекс на патентирање ЕПО 2019 на www.epo.org/patent-index2019.

 

 

 

12.03.2020