| | Sitemap | EN | MK
Patenti i vitit për vitin 2022

Enti Shtetëror i Pronësisë Industriale feston Ditën Botërore të Pronësisë Intelektuale më 26 Prill 2023. Njëkohësisht në këtë aktivitetu nda për herë të 29-të çmimi “Patenta e Vitit 2022”.

Çmimi “Patenta e vitit për vitin 2022” drejtori i Entit Shtetëror për Pronësi Industriale, Blerim Idrizi, aplikantit Plazma shpk Shkup, i ndau për shpikjen me titull “KOLLEKTOR FOTOTERMAL ME EFIKASITË TË PËRMIRËSUAR TË ABORTORIT TERMAK” nga shpikësit: Ilija Nasov dhe Anka Trajkovska Petkoska.

Edhe këtë herë, kreativiteti dhe potenciali krijues i shpikësve tanë synonte gjetjen e zgjidhjeve të reja teknologjike për të zbutur pasojat e krizës energjetike dhe mungesës së energjisë.

Në këtë manifestim u ndanë edhe çmimet e shpikësve maqedonas të cilët u ndanë në ekspozitat ndërkombëtare si "ARKA dhe AGROARKA" në Zagreb dhe "INOST MLLADIH" në Banja Lukë.

Këto aktivitete organizohen nga Enti për të afirmuar rolin e pronësisë industriale në nxitjen e krijimit të inovacioneve dhe krijimeve krijuese.

Në fushën e promovimit të të drejtave të pronësisë industriale, u ngritën stenda ku shpërndahej materiali promovues.

-Në bulevardin "Maqedonia" dhe në hyrje të Çarshisë së Vjetër të Shkupit u vendosën stenda ku u promovuan të drejtat e pronësisë industriale si dhe përfitimet nga mbrojtja e tyre si bazë për krijimin e një biznesi të suksesshëm.

Këtë vit, Dita Botërore e Pronësisë Intelektuale, koncepti dhe organizimi i së cilës është në krye të Organizatës Botërore të Pronësisë Intelektuale (WIPO), festohet me temën "Gratë dhe PI: Përshpejtimi i Inovacionit dhe Kreativitetit". Për këtë qëllim, një broshurë e titulluar "Sipërmarrësit krijues dhe kontributi i tyre në shkencë" ("CEBS Women - Creative Entrepreneurs Boosting Science") u përgatit nga Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale së bashku me shtetet anëtare të Evropës Qendrore dhe Shteteve Baltike (CEBS).26.04.2023


Foto galeria