| | Sitemap | EN | MK
Indeksi i Patentave 2020

Teknologjitë mjekësore zënë vendin e parë në aplikimet evropiane të patentave

• Zyra Evropiane e Patentave pranon 180 250 aplikime në vitin 2020

• Zbatimet e patentave për teknologjitë mjekësore rriten, të nxitura nga rritja e komunikimeve dixhitale dhe teknologjisë kompjuterike

• Pesë vendet kryesore të origjinës janë SH.B.A., Gjermania, Japonia, Kina dhe Franca

• Kompanitë dhe shpikësit evropianë zënë pjesën më të madhe të regjistrimeve

• Rritja më e shpejtë në aplikimet për patentë nga SH.B.A. dhe Japonia

• Huawei kryeson renditjen e aplikantit, përpara Samsungi, Qualcomm, Ericsson

Mynih, 16 mars 2021 - Regjistrimet e patentave në EPO pasqyrojnë ndikimin e pandemisë së koronavirusit në fusha të ndryshme të teknologjisë. Rëniet e ndjeshme në disa sektorë janë kundërpërgjigjur nga mbitensionet diku tjetër, me teknologjitë mjekësore në krye dhe rritje të madhe si në farmaceutikë ashtu edhe në bioteknologji. Sipas Indeksit të Patentave EPO 2020, komunikimi dixhital ishte fusha e dytë më aktive në përgjithësi, me 1.0%, me teknologjinë kompjuterike në vendin e tretë, me 1.9%. Midis tyre ata përbënin mbi 15% të të gjitha regjistrimeve në EPO vitin e kaluar. Në vitin 2020, EPO mori 180 250 aplikime, vetëm 0.7% më poshtë në 2019 pavarësisht nga pandemia. Ka pasur rritje në shumicën e fushave të tjera që lidhen me energjinë elektrike dhe energjinë, duke treguar rëndësinë e vazhdueshme të teknologjive për Revolucionin e Katërt Industrial si dhe për energjinë e rinovueshme, transmetimin dhe magazinimin.

Kërkesa për patentat evropiane është e qëndrueshme

Në vitin 2020, EPO mori 180 250 aplikime, vetëm 0.7% më poshtë në 2019 pavarësisht nga pandemia. Sidoqoftë, kjo fsheh tendencat e kundërta, me rënien e kërkesës për aplikime për patentë nga disa vende dhe në disa teknologji të kompensuar nga rritja diku tjetër. Foto është komplekse dhe meriton një inspektim më të afërt. Një gjë është e sigurt: ndikimi ekonomik i koronavirusit sapo ka filluar të shihet përmes regjistrimeve të patentave.

Aplikantët kryesorë

Renditja në vitin 2020 pasqyron rritjen e vazhdueshme të kërkesës për patenta evropiane nga Kina dhe Koreja e Jugut. Samsung kryeson tabelën, përpara Huawei, i cili kryesoi renditjen në 2019, dhe LG në vendin e tretë. 10 vendet e para përfshijnë pesë kompani nga Evropa (numri më i lartë që nga viti 2014), dy nga Koreja e Jugut dhe një përkatësisht nga Kina, Japonia dhe SH.B.A.

Fushat kryesore të teknologjisë

Ndërsa transformimi dixhital i ekonomisë përshpejtohet, Evropa mbetet një treg i fuqishëm i teknologjisë. Pasi u rritën në vitin 2019, komunikimi dixhital dhe teknologjia kompjuterike bënë fitime më modeste vitin e kaluar. Teknologjia mjekësore u kthye në vendin e parë (+ 2.6%), ndërsa farmaceutika dhe bioteknologjia u rritën, përkatësisht + 10.2% dhe + 6.3%. Në vitin 2020, dhjetë fushat e para përbënin pothuajse 55% të të gjitha aplikacioneve evropiane të patentave.

Origjina gjeografike e aplikacioneve

Evropa mbajti pjesën e saj të gati gjysmës së të gjitha kërkesave për patentë. Pati një rritje të regjistrimeve nga kompanitë në Finlandë (+ 11,1%), Francë (+ 3,1%) dhe Itali (+ 2,9%). Ndër vendet e tjera që paraqitën mbi 1000 aplikime, shumë prej tyre treguan një rënie të regjistrimeve nga kompanitë e tyre vendase, duke përfshirë një rënie nga Gjermania (-3.0%) e cila gjithsesi përbënte 14% të të gjitha regjistrimeve. Nga jashtë Evropës, firmat amerikane paraqitën më pak se vitin e kaluar (-4,1%) por mbajtën pjesën e tyre të një të katërtës së të gjitha aplikacioneve, të ndjekura nga kompanitë nga Japonia (-1.1%). Vendet kryesore që panë rritjen më të madhe në numra absolutë në vitin 2020 ishin Kina (+ 9,9%) dhe Koreja e Jugut (+ 9,2%).

Për statistika të hollësishme, shihni Indeksin e Patentave EPO 2020 në epo.org/patent-index2020.16.03.2021