| | Sitemap | EN | MK
Indeksi i patentave për vitin 2019

Teknologjitë digjitale zenë vendin e parë në aplikimet për patentë evropiane

  • Enti Evropian për Patenta pranoi rekord aplikimesh me 181 000 aplikime në vitin 2019 Aplikimet për patenta për teknologjitë digjitale rriten, të ndjekura nga rritja e 5G dhe Inteligjencës artificiale
  • Pesë vendet e para të origjinës janë SHBA, Gjermania, Japonia, Kina dhe Franca
  • Kompanitë evropianë dhe shpikësit përbëjnë pjesën më të madhe të kërkesave të aplikimeve Rritja më e madhe në aplikimet për patentë vijnë nga Kina dhe Koreja e Jugut
  • Huawei kryeson renditjen e aplikantëve, përpara Samsung, LG, United Technologies dhe Siemens

Mynih, 12 Mars 2020 - Statistikat e patentave të publikuara sot nga Enti evropian për Patenta (EPO) tregojnë se për herë të parë në më shumë se një dekadë teknologjitë digjitale kanë marrë drejtimin në aplikimet e paraqitura për patenta. Sipas Epo Patent Index, rritja në fushat e komunikimit digjital (+ 19.6%) dhe teknologjisë kompjuterike (+ 10.2%) po nxit rritjen e vazhdueshme të aplikimeve për patenta: Në vitin 2019, EPO kishte me shumë se 181 000 aplikime në total, 4% më shumë sesa në vitin 2018 dhe nder me të lartët ne çdo kohë.

"Rritja e shpejtë e teknologjive digjitale është tendenca më me ndikim nga indeksi ynë për vitin 2019", tha Presidenti i EPO z. António Campinos. "Transformimi digjital i ekonomisë tani është reflektuar plotësisht në aplikimet për patenta që vijnë në EPO. Me qasjen tonë, të themeluar mire dhe të njohur globalisht për të ekzaminuar aplikimet në fushën digjitale, EPO është e vendosur mirë për të mbështetur shpikësit dhe për të nxitur inovacionin në Evropë dhe më gjerë. Eshtë e rëndësishme që kompanitë dhe studiuesit në Evropë që dëshirojnë t’i mbrojnë shpikjet e tyre, të gjejnë një fushë-lojë të barabartë me konkurrencën e tyre nga Azia dhe SHBA dhe të jenë në gjendje të mbajnë një pozicion të fortë në tregun global të teknologjisë. "

5G dhe Inteligjenca Artificiale (IA) si nxitës te rritjes

Ndër fushat më të larta teknike në EPO, komunikimi digjital dhe teknologjia kompjuterike patën rritjen më të madhe, duke theksuar rolin e tyre kryesor në drejtimin e transformimit digjital, që po përshkon të gjithë sektorët dhe industritë. Aplikimet për patenta në komunikimin digjtal u rritën me 19.6% në 2019, duke kapërcyer teknologjinë mjekësore (+ 0.9%), e cila kishte qenë teknologjia më patentuese që nga viti 2006. Kjo fushë, e cila shtrihet në kryqëzimin e telekomunikacionit dhe kompjuterëve, përfshin teknologjite që janë vendimtare në implementimin e rrjeteve wireless 5G.

Me një rritje prej 64.6%, kompanitë kineze kontribuan më së shumti në rritjen e aplikimeve për patenta të komunikimit digjital, me firmat amerikane (+ 14.6%) dhe firmat e Koresë së Jugut (+ 36.1%, megjithëse nga një bazë më e vogël). Për krahasim, kërkesat nga Evropa u rritën në mënyrë të moderuar (+ 3.1%). Për sa i përket pjesës, Kina, SHBA dhe Evropa tani janë udhëheqësit e përbashkët, secila përbën afërsisht një të katërtën e të gjitha aplikimeve për patenta të paraqitura në EPO në këtë fushë. Tre aplikantët më të mirë në vitin 2019 ishin Huawei, Ericsson dhe Qualcomm.

Fusha e dytë me rritje më të shpejtë në EPO në vitin 2019 ishte teknologjia kompjuterike (+ 10.2%). Këtu faktori nxitës i rritjes ishte rritja e aplikacioneve për patenta që lidhen me inteligjencën artificiale, veçanërisht në fushat e makinerive dhe njohjes së modelit, përpunimit dhe gjenerimit të të dhënave dhe marrjes së të dhënave.

Kompanitë amerikane (+ 13.6% gjatë vitit 2018) përfshijnë gati 40% të të gjitha aplikimeve për patenta në teknologjitë kompjuterike, të ndjekura nga vendet anëtare të EPO (+ 9.3%) me gati 30% të totalit. Aplikimet nga Kina (+ 18.7%) përbëјnë pak më shumë se 10%. Aplikantët udhëheqës në vitin 2019 ishin Google, Microsoft, Samsung, Huawei, Intel dhe Siemens (Fig:). Një pjesë e konsiderueshme e rritjes në vitin 2019 erdhi edhe nga aplikantët më të vegjël, dhe nga lojtarët e rinj.

Kompanitë evropiane lider të transportit

Fushat e tjera teknike me një rritje solide në EPO në vitin 2019 ishin: transporti (+ 6.6% mbi 2018), i cili përfshin sektorin automobilistik; makineritë elektrike, aparate dhe energjia (+ 5.5%), ku janë paraqitur më shumë shpikje për teknologji të energjisë së pastër; dhe produkte farmaceutike (+ 4.4%). Kompanitë evropiane kanë pjesën më të madhe të aplikimeve për patenta në transport, matje, kimi organike dhe "makineri të tjera specifike”- zonë që mbulon një gamë të teknologjive, përfshirë mjetet e makinerive për industri të ndryshme dhe printimet ne 3D.

Rritje nga pothuajse çdo rajon, rritje nga Kina

Trendet e teknologjisë u pasqyruan edhe në të dhënat e vendit. Pesë vendet e para të origjinës për aplikime në vitin 2019 ishin SHBA, duke përbërë 25% të aplikimeve totale, pastaj vijon Gjermania (15%), Japonia (12%), Kina (7%) dhe Franca (6%) (Fig:). Rritja e aplikimeve në EPO në 2019 u nxit kryesisht nga rritja e fortë e vëllimeve të depozitimit nga Kina (+ 29.2% gjatë vitit 2018), SH.B.A. (+ 5.5%) dhe Koreja e Jugut (+ 14.1%) (Fig.). Në dekadën e kaluar, aplikimet për patente nga Kina në EPO, janë rritur gati gjashtë fish (12 247 aplikime në 2019 kundrejt 2 061 në 2010). Në vitin 2019, tendenca e përgjithshme rritëse e aplikimeve vazhdoi nga pothuajse çdo rajon i madh industrial, ku vetëm Japonia përjetoi një rënie të vogël (-2.3%) pas dy viteve rritje.

Aplikimet për patenta nga 38 vendet e EPO-s u rritën në mënyrë modeste (+ 1.1%) në vitin 2019, viti i tretë i rritjes. Në terma relativë, pjesa e aplikimeve për patentë nga Evropa vazhdoi të zbresë, duke rënë nga 51% në 2009 në 45% në 2019, pasi kishte më shumë lojtarë nga jashtë Evropës, dhe veçanërisht Azia, kërkoi të mbronte shpikjet e saj në tregun Evropian.

Vende të tjera me rritje të dukshme në regjistrimet ne EPO, përfshijnë Kanadanë (+ 14.5%), Izraelin (+ 6.8%), dhe - ne nivele më të ulëta - Arabia Saudite (+ 38.3%) dhe Brazili (+ 18.8%).

Tendencat evropiane: Gjermania e qëndrueshme përderisa Suedia, Mbretëria e Bashkuar dhe Spanja, tregojnë rritje solide.

Aplikimet për patenta që vijnë nga vendet anëtare të EPO-s në pergjithësi u zhvilluan në mënyrë stabile, me shumicën e firmave plotësuan më shumë aplikime për patentë sesa në vitin 2018. Suedia (+ 8.0%) ishte kampioni i rritjes, i përforcuar nga rritjet e aplikimeve në lidhje me komunikimin digjital dhe teknologjia kompjuterike. Arkëtimet për patenta nga Britania e Madhe (+ 6.9%) dhe Zvicra (+ 3.6%) gjithashtu vazhduan të rriten ndjeshëm, ndërsa aplikimet nga Italia përparuan me 1.2%. Pas dy viteve të njëpasnjëshme të rritjes, numri i aplikimeve për patenta që vinin nga vendi më i mirë i i Evropës, Gjermania, mbeti i qëndrueshëm (+ 0.5%), ndërsa Franca (-2.9%) dhe Hollanda (-2.6%) pësuan ulje vitin e kaluar. Rënia e aplikimeve për patenta nga Franca ishte për shkak të më pak aplikimeve në fusha të tilla si, komunikimi digjital dhe automobilistik, ndërsa në Hollandë, u regjistruan një numër më i ulët i aplikimeve në një numër sektorësh, përfshirë teknologjinë mjekësore dhe bioteknologjinë.

Ndër ekonomitë evropiane me volume patentimi të mesëm, jane aplikimet që vijnë nga Spanja (+ 6.0%), të cilat u rritën në mënyrë solide. Belgjika (+ 3.2%), Austria (+ 2.6%) dhe Danimarka (+ 0.8%) arritën nivele të ngjashme në vitin 2018, ndërsa aplikimet për patentë nga Finlanda vazhduan të bien (-1.4%).

Ka pasur gjithashtu rritje të konsiderueshme nga vendet me volume më të vogla patentimi, të tilla si Irlanda (+ 6.3%) dhe Norvegjia (+ 3.6%). Portugalia (+ 23.1%) dhe Greqia (+ 15.8%) gjithashtu, të dy ne vitin e tyre të tretë të rritjes së njëpasnjëshme, megjithëse më e vogël.

Huawei kryeson listën e aplikantëve

Rangimi kompanisë, gjithashtu pasqyron rëndësinë e rritjes së shpejtë të teknologjive digjitale. Huawei kryesoi tabelën e aplikantëve për patenta në EPO në 2019 me 3 524 aplikime. Samsung u ngjit në vendin e dytë dhe LG fitoi pozitën për të marrë vendin e tretë. Dy firmat e Koresë së Jugut u pasuan nga ndërmarrja amerikane United Technologies dhe kërkuesi më i lartë i vitit 2018, Siemens në Nr.5. Sony është aplikanti i rangut më të lartë në Japoni (duke kaluar nga 11 në 9), ndërsa Ericsson (duke shkuar deri në të 7-in), Philips dhe Robert Bosch sigurojnë që kompanitë evropiane të përbëjnë shumicën e aplikantëve në renditje: 10 vendet e para përfshijnë katër kompani nga Evropa, dy nga Koreja e Jugut, dy nga SHBA dhe një nga nga Kina dhe Japonia.

Çdo pesë aplikime në EPO, të paraqitur nga SME

Një ndarje e aplikacioneve me origjinë nga vendet evropiane tregon se 72% e tyre janë parashtruar nga kompani të mëdha, 18% nga ndërmarrje të vogla dhe të mesme dhe shpikës individual  dhe 10% nga universitete dhe organizata kërkimore publike. Kjo konfirmon që një pjesë e konsiderueshme e aplikantëve për EPO janë subjekte më të vogla.

Për statistika të hollësishme, shihni Indeksin e Patentave te EPO 2019 në faqen: http://www.epo.org/patent-index2019.

 

 12.03.2020