| | Sitemap | EN | SQГоворот на генералниот директор на СОИС Дарен Танг по повод 26 Април

“Оваа порака е за младите луѓе кои работат на подобрување на нашиот свет. Вие сте креаторите на промените кои ни помагаат да закрепнеме посилно од пандемијата. Кои ја водат борбата за климатска правда и кој ќе го победи патот кон поздрав, поправеден и похармоничен свет. Вие ги имате идеите. Имате страст. Знаете што е потребно за да се справите со локалните и глобалните предизвици и само што започнувате. Од виетнамските пронаоѓачи кои смислија шлем што ги штити работниците од првата линија од СОВИД-19. На тинејџерите од новата апликација која го поттикнува развојот на туризмот таму до индиските дизајнери кои најдоа нов начин за заштита на децата од болести со тоа што ќе ги финансираат вашите генерации за миење раце, докажувајќи уште еднаш дека возраста не е пречка за откривање.

Во Светската организација за интелектуална сопственост, дел од Обединетите нации, нашата работа е да ги поддржуваме иноваторите и креаторите ширум светот. Интелектуалната сопственост или ИС може да ви помогнат да ги претворите вашите идеи во реалност. Шаблони, трговски марки, дизајни, авторски права, тоа не се само суви законски права, тие се моќни алатки кои можат да ви помогнат да ги реализирате вашите цели и да создадете влијание онаму каде што е најпотребно. Каде и да сте во светот, без оглед на тоа што лежат вашите амбиции, ИС може да помогне да се дојде до промената што сакате да ја видите. Значи, иноватори и креатори, ова е вашиот свет да го обликувате. Ова е вашето време. Ајде да работиме заедно за да изградиме подобра иднина и да направиме ИС да работи за секого, секаде.” изјави генералниот директор на СОИС Дарен Танг по повод 26 април.

Линк: https://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/

26.04.2022