| | Sitemap | EN | SQИндекс на патент 2020 година

Медицинските технологии го заземаат првото место во европските апликации за патенти

• Европската канцеларија за патенти прими 180 250 апликации во 2020 година

• Апликациите за патенти за медицински технологии се зголемуваат, водени од порастот на дигиталните комуникации и компјутерската технологија

• Првите пет земји на потекло се САД, Германија, Јапонија, Кина и Франција

• Европските компании и пронаоѓачи учествуваат со најголем удел во поднесоците

• Најостар раст на апликациите за патенти од САД и Јапонија

• Huawei е на врвот на рангирањето на апликантот, пред Samsung, Qualcomm, Ericsson

 Минхен, 16 март 2021 година - Пријавувањето на патенти на ЕПО го одразува влијанието на пандемијата на коронавирусите врз различните технолошки полиња. Наглите падови во некои сектори се спротивставија на напливот на други места, со водечки медицински технологии и голем раст и во фармацевтската и во биотехнологијата. Според индексот на патенти на ЕПО 2020, дигиталната комуникација беше второто најактивно поле во целина, со пораст од 1,0%, со компјутерска технологија на трето место, со раст од 1,9%. Меѓу нив тие сочинуваа над 15% од сите поднесоци до ЕПО минатата година. Во 2020 година, ЕПО прими 180 250 апликации, само 0,7% помалку во однос на 2019 година и покрај пандемијата. Имаше раст во повеќето други области поврзани со електрична енергија и енергија, што укажува на постојаната важност на технологиите за Четвртата индустриска револуција, како и за обновлива енергија, пренос и складирање.

Стабилноста на побарувачката за европски патенти

Во 2020 година, ЕПО прими 180 250 апликации, само 0,7% помалку во однос на 2019 година и покрај пандемијата. Сепак, ова ги прикрива спротивставените трендови, со пад на побарувачката за апликации за патенти од некои земји и во некои технологии неутрализирани со раст на друго место. Сликата е сложена и заслужува подетална проверка. Едно е сигурно: економското влијание на коронавирусот само што почнува да се гледа преку записи за патенти.

Врвни апликанти

Рангирањето во 2020 година го одразува континуираниот раст на побарувачката за европски патенти од Кина и Јужна Кореја. Samsung е на првото место на табелата, пред Huawei, кој го водеше рангирањето во 2019 година, и LG на третото место. Во првите 10 влегуваат пет компании од Европа (најголем број од 2014 година), две од Јужна Кореја и една од Кина, Јапонија, односно САД.

Врвни технолошки полиња

Како што се забрзува дигиталната трансформација на економијата, Европа останува робустен пазар на технологија. Откако порасна во 2019 година, дигиталната комуникација и компјутерската технологија остварија поскромни придобивки минатата година. Медицинската технологија се врати на првото место (+ 2,6%), додека фармацевтските производи и биотехнологијата се зголемија, со + 10,2% и + 6,3%, соодветно. Во 2020 година, првите десет полиња сочинуваа скоро 55% од сите европски апликации за патенти.

Географско потекло на апликациите

Европа го задржа својот удел од скоро половина од сите апликации за патенти. Имаше зголемување на пријавите од компании во Финска (+ 11,1%), Франција (+ 3,1%) и Италија (+ 2,9%). Меѓу другите земји кои поднесоа над 1000 апликации, многумина покажаа пад на пријавите од нивните матични компании, вклучително и пад од Германија (-3,0%), кој сепак претставуваше 14% од сите поднесоци. Од надвор од Европа, американските фирми поднесоа помалку од претходната година (-4,1%), но го задржаа својот удел од една четвртина од сите апликации, проследено со компании од Јапонија (-1,1%). Главните земји кои забележаа најголем раст во апсолутен број во 2020 година беа Кина (+ 9,9%) и Јужна Кореја (+ 9,2%).

За детална статистика, видете го Индексот на патенти ЕПО 2020 на epo.org/patent-index2020.

16.03.2021